Az alaptörvény előkészítése

A készülő alkotmány egyszerre támaszkodik a múlt értékeire, megfelel a modern európaiság követelményeinek, és választ ad a XXI. század kérdéseire, kihívásaira – fogalmazott dr. Salamon László, az alkotmány-előkészítő eseti bizottság elnöke. Az alkotmányt húsvét hétfőn már aláírhatja a köztársasági elnök.

Történelmet írunk mindnyájan, hiszen az új alkotmány megalkotásában valamennyien részt vettünk – mondta Misz József, a házigazda Egri Végvár Polgári Körök Egyesületének elnöke a rendezvényen.
A hatályos alkotmány visel egy szégyenbélyeget: úgy hívják, 1949. évi XX. törvény – mondta dr. Salamon László, az alkotmány-előkészítő eseti bizottság elnöke. Ezen kívül a most élő alkotmányt nem választott képviselők alkották, hanem a Nemzeti Kerekasztal még a rendszerváltást megelőzően. Salamon szerint nincs alkotmányozási kényszer, de alkotmányozási kötelezettség igen. Most az ellenzék azt mondja: nincs szükség új alaptörvényre, de amikor kormányon voltak, mindig alkotmányozni akartak.
A készülő alkotmány támaszkodik a múlt értékeire, egyben a modern európaiság követelményeinek is megfelel, s a XXI. század kihívásaira is választ ad – olyanokra, mint a környezet megóvása, a vízkincs és a termőföld megtartása, a fenntartható fejlődésre való törekvés – mondja Salamon László. Más értékekkel együtt a keresztény értékek is jelen lesznek az alkotmányban.
Salamon bízik abban, hogy a jövő héten elfogadják az alkotmányt, s húsvét hétfőn aláírja a köztársasági elnök. Az alkotmány-előkészítő bizottság elnöke úgy fogalmazott: ezzel megszületik Magyarország új, végleges alkotmánya.