Költészet napi programok

Április 11-én József Attila születésnapján ünnepeljük a magyar költészet napját. Ebből az alkalomból szerveztek előadást Egerben a Bródy Sándor Könyvtárban, szavalóversenyt a Szent Imre Általános Iskolában és verses délutánt Andornaktályán.

Kóróval jöttél, nem virággal, feleseltél a másvilággal címmel tartott előadást dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész a költészet napján a Bródy Sándor Könyvtárban. A címben nincs tévesztés, a versben eredetileg valóban a kóróval változat szerepel, ennek nyoma is van, fennmaradt az első nyomdai kefelevonat.
A Magyar Irodalomtörténeti Társaság Vas Megyei Tagozatának vezetője előadásában József Attila költészetéről, nyelvhasználatáról beszélt. A rendezvényen bemutatták dr. Fűzfa Balázs új középiskolai irodalom tankönyveit, különös tekintettel a József Attila-fejezetre.

A költészet napja alkalmából az egri Szent Imre Katolikus Általános Iskola idén is megrendezte hagyományos szavalóversenyét. A megmérettetésre Eger és környékének iskoláiból 42 versenyző jelentkezett, akik két korosztályban (5.-6. osztályosok illetve 7-8. osztályosok) mérték össze tudásukat. A tanulók Tóth Árpád születésének 125. évfordulója alkalmából a magyar líra tájleíró költeményeiből választhattak.

Ugyancsak a magyar költészet napjára szerveztek verses délutánt Andornaktályán. A művészetkedvelők a község könyvtárában gyűltek össze, ahol késő estig szavalták és hallgatták a verseket. Vámosi László a település polgármestere köszöntőjében úgy fogalmazott: reméli hagyomány lesz a rendezvényből, hiszen egy falu életében hatalmas szerepe van a kultúrának. A költészet napi programon verset mondott Saárossy Kinga Eger alpolgármestere, Blaskó Balázs a színház igazgatója, Ködöböcz Gábor irodalomtörténész pedig József Attila életéről és műveitől tartott előadást.

A területi szavalóverseny eredményei:

5-6. osztályosok:
I. Kovács Boglárka (Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium)
II. Botos Péter (Pásztorvölgyi Általános Iskola)
III. Ungvári Zsófia (Sancta Maria Leánygimnázium)
IV. Szabó Fruzsina (Sancta Maria Leánygimnázium)
IV. Kelemen Petra (Sancta Maria Leánygimnázium)

7-8. osztályosok:
I. Szegedi Fanni (Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium)
II. Danó Erzsébet (Siroki Általános Iskola)
III. Kerekes Kristóf (Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium)
III. Nagy Natasa (Hunyadi Mátyás Általános Iskola)
III. Tóth Zsófia (Hunyadi Mátyás Általános Iskola)