Fejlődő önkéntesség

Április 21-én zárul az Önkéntesség fejlesztése Heves megyében elnevezésű uniós program. Ennek részeként megyénkben is létrehozták az Önkéntes Centrumot. A központ működtetői a projekt eddigi eredményeiről és a jelenleg is futó önkéntes akciókról tartottak tájékoztatót.

2009-ben egy nyertes uniós pályázat útján jött létre az Önkéntes Centrum. A pályázatot a Magyar Vöröskereszt Heves Megyei Szervezete nyerte meg. Azóta azért dolgoznak, hogy az önkéntesek illetve az önkénteseket alkalmazó egyesületek, civil szerveztek egymásra találjanak. Jelenleg is több programjuk fut egyszerre. Tavaly ősszel a középiskolások számára hirdettek önkéntességi versenyt, melyre összesen 5 intézményből hat csapat jelentkezett. Az Andrássy, a Dobó, a Szilágyi, az Eventus és a Kossuth Zsuzsa iskola diákjai több hónapon keresztül végeztek önkéntes munkát. Dolgoztak többek között az állatmenhelyen, az autista alapítványnál, a szalaparti fogyatékos otthonban, és több egri idősek otthonában is.
Az Önkéntes Centrum ezen kívül több környezetszépítő takarítási akciót is szervez. Legközelebb szombaton az egri civil kerekasztal szabadidő szekciójának koordinálásával az almári pálos kolostor környékét teszik rendbe, ahová várják a segíteni szándékozó önkénteseket 9-től 13 óráig. Ugyancsak szombaton április 9-én reggel 9 órától a zenepavilontól indul Eger kerékpárútjainak tavaszi nagytakarítása a Bringaút Egyesület szervezésében. Az önkéntes centrum csatlakozott a május 21-én megrendezendő Te Szedd elnevezésű akcióhoz is. Ennek célja, hogy az országban ezen a napon a legtöbben dolgozzanak a környezet megtisztításáért.