Devecseri gyerekek Egerben

Negyven gyerek érkezett Heves megyébe a katasztrófa sújtotta Devecserről. A diákokat és kísérőiket a Katolikus Karitász látja vendégül saját mátraszentimrei üdülőjében. Egerben az érseki palotát, a Bazilikát, a várat nézték meg, majd megkoszorúzták Gárdonyi sírját, hiszen az Egri csillagok írója Devecseren is élt.

Négynapos kirándulásra jöttek a gyerekek Heves megyébe. Egerben először az érseki palotát nézték meg. Dr. Ternyák Csaba érsek a segítségről, a szeretetről beszélt a fiataloknak. Ahogy a devecserieknek és a kolontáriaknak is segítettek azok a borsodiak, akiknek néhány hónappal azelőtt a víz vitte el az otthonukat, nekik is segíteniük kell majd másokon. Az érsek szerint akkor lesznek az emberek boldogabbak, ha egymáson tudnak segíteni.
Devecser megérezte a szeretetet, azt, amit Egertől és a világ minden részéből kaptak – mondta Czeidli József, a diákokat kísérő egyik tanár.
A településen még mindig ott van a Katolikus Karitász. A katasztrófa utáni első napokban már segítettek, segélycsomagokat vittek, majd 900 önkéntesük vett részt a kármentesítésben. Jelenleg a bútorokat választják ki a károsultakkal együtt, mert a felépülő házakba a Karitász biztosítja a berendezést. Lelki segítséget is nyújtanak.
A Katolikus Karitász vezetői elmondták: egyrészt a katasztrófa által okozott traumát szeretnék csökkenteni a kirándulással, másrészt a tiszta hegyi levegőn gyógyulhatnak is a gyerekek.