Az MSZP szerint felelőtlen a Fidesz oktatáspolitikája

Társadalmilag felelőtlen lépésnek tartja az MSZP Humánpolitikai Kabinetjének vezetője, Hiller István a tankötelezettségi korhatár leszállítását, és azt, hogy a felsőoktatásban nagyjából 40 százalékkal kevesebb fiatalnak lesz helye. A kormány a nem tanuló fiataloknak munkalehetőséget sem tud biztosítani. Ezt a vonatot olyan állomásra terelik, ahol nincs csatlakozás, de azt üzenik: szállj át – ezzel a hasonlattal élt a volt miniszter.

Észbontó ötlet, Taigetosz, gyalázat – ezek a jelzők, amelyekkel legtöbbször jellemzik a kormánynak azt az elképzelését, hogy 15 éves korra szállítsák le a tankötelezettség határát – mondta dr. Sós Tamás, az MSZP megyei elnöke. A kisiskolák újraindításáról beszélnek, erre országosan 380 millió forint van – ez tíz iskola működtetésére sem elég.
Mára egyértelmű lett, hogy az Orbán-kormány 2014-ben leváltható – fogalmazott Hiller István volt oktatási miniszter, az MSZP Humánpolitikai Kabinetjének vezetője. Hiller szerint az elégedetlenség kimutatható, s ehhez az oktatásügy jelentősen hozzájárul. A volt miniszter azt mondja: a Széll Kálmán tervből, a megszorító csomagból kiderül, hogy a Fidesz kevesebb hallgatót látna szívesen a felsőoktatásban. Nagyjából duplájára emelkedik a költségtérítéses képzések költsége, ugyanis a képzés valós költségeit kell majd fizetni. Az államilag támogatott képzésben résztvevők száma kb. egyharmadával fog csökkenni, két év alatt 38 milliárd forintot vonna ki a kormány a felsőoktatásból.
A kormány a tankötelezettségi korhatár csökkentését tervezi, ez évente 12-14 ezer fiatalt érint majd – mondta Hiller István. Nem lesz kötelező 15 éves kor fölött tanulni, de ezeknek a fiataloknak munkalehetőséget sem tudnak biztosítani. Hiller úgy látja, hogy felelőtlenek a tervezett oktatáspolitikai lépések, s hatásuk már a közvélemény előtt is világos.