Húszéves a HEMEDISZ

Húsz éve alakult a Heves Megyei Diabétesz Szövetség, azzal a céllal, hogy a cukorbetegek érdekvédelmét biztosítsa. Az akkor 70 tagot számláló egyesülethez ma már több mint 600-an tartoznak. Telefonos segélyszolgálattal, tanfolyamokkal, klubokkal, fogadóórákkal segítik a cukorbetegek és családjaik életét. A húszéves évforduló alkalmából kiállítás látható a Bródy Sándor Könyvtár aulájában.

A szövetség legfőbb programjai a nyári táborok, melyeken minden évben 50 cukorbeteg gyerek vehet részt. Három korosztálynak tartanak foglalkozásokat, oktatásokat, valamint szórakoztató programokat: gyermekeknek , ifjúságnak és felnőtt 2-es típusú diabéteszeseknek. Emellett állandó segítséget nyújtanak, tájékoztatják a cukorbetegeket és családjaikat arról, hogyan éljenek együtt ezzel a betegséggel.
A cukorbetegségnek két fajtáját különböztetik meg, az egyes típusba a húsz év alatti diabéteszesek tartoznak, akik inzulinra szorulnak, mert a hasnyálmirigyük nem működik. Az ő ellátásukat segíti a legkorszerűbb inzulinadagoló, az inzulinpumpa.
A kettes típusú cukorbetegek a helytelen táplálkozás és mozgáshiány miatt tablettás és inzulinos kezelés alatt állnak.
A szövetség május hónapban tartja meg következő nagy rendezvényét, a negyven éve 1-es típusú diabéteszesek országos találkozóját Egerben.