Termőföldek víz alatt

A tavalyi év rendkívüli esőzései hatalmas károkat okoztak a mezőgazdaságban, megyénkben közel 34 ezer hektár termőföld víz alatt áll. Tavaly év végén kellett elvetni az őszi búzát és az őszi káposztarepcét. A víz alatt lévő területek miatt búzát 10 ezer, repcét 3 ezer hektárral kevesebb területen vetettek.

Ilyen állapotban van a megye mezőgazdasági területeinek 20-25%-a, a helyzet a déli, a nyugati és itt a keleti részen a legrosszabb. Tavaly Heves megyében az átlagos csapadékmennyiség duplája hullott, ami miatt a mélyebb fekvésű területeken egész évben nem lehetett művelni a földet. A termelők attól félnek, ez így lesz idén is. Petrik László 200 hektáron gazdálkodik Egerfarmos határában. Tavaly a település közigazgatási területén a földek 80%-át nem tudták megművelni. A kárenyhítési alapban 4,5 milliárd forintot különített el a kormány. Ez az összeg azonban az agrárkamara adatai alapján a bejelentett kárigények 11%-át tudta csak fedezni. Év végén Vis Major hitelt is igényelhettek a termelők, ezzel a lehetőséggel azonban kevesen éltek, hiszen az egyébként is eladósodott termelők nem tudtak elég fedezetet felkínálni a hiteligényléshez.
A szakemberek most már csak a jó időben bíznak. A megyében 170 ezer hektár művelt terület van, egy-két héten belül kiderül, mikor kerülhet a a napraforgó és a kukorica a földbe.