Magánszállásadók minősítése

A Magánszállásadók Országos Szövetsége pályázatot hirdetett a magánszálláshelyek minősítésére, a szállások minőségét kategóriánként megkülönböztető és azok előírásainak meglétét igazoló, koronával szimbolizált „Nemzeti Tanúsító Védjegy” elnyerésére. A minősítések országszerte elindultak. A jelenlegi – csillaggal jelzett – minőségi kategorizálás június 30-ával megszűnik, ezt követően kizárólag az új rendszer szerint minősített szálláshelyek használhatnak megkülönböztető jelzést.

Az Önkormányzati Minisztérium által létrehozott és működtetett tanúsító védjegy alapvető célja, hogy garanciát nyújtson a szálláshely szolgáltatás szakmai elvárásoknak megfelelő színvonalára. A magánszállásadóknak január 1-től lehet – önkéntesen – a védjegyhasználatra pályázni. A minősítési rendszer két részből tevődik össze: kategóriánként növekvő alapkövetelményekből és külön pontrendszer szerinti extra szolgáltatásokból. A pályázó a jelentkezési lapon megadja, hogy melyik kategóriára – kettő, három, vagy négy korona – jelentkezik. Ez alapján a kijelölt minősítőknek csak ellenőrzési jogkörük van.
A legmagasabb, négy koronás minősítésnél például alapkövetelmény, hogy a szobák 50 %-nak rendelkeznie kell légkondicionálóval és szobánként csak két ágy lehet. A pályázatokat a minősítő bizottság értékeli és csak ezután engedélyezi a védjegyhasználatot az elnyert minősítési kategóriára. A jelenlegi – csillaggal jelzett – minőségi kategorizálás június 30-val megszűnik, ezt követően kizárólag az új rendszer szerint minősített szálláshelyek használhatnak megkülönböztető jelzést. A pályázathoz szükséges dokumentumokat a Szövetség honlapján lehet megtalálni.