Kossuth táblájánál tartott megemlékezést az LMP

Kossuth emléktáblájánál koszorúzott az LMP. Arra emlékeztek, hogy 1849 márciusában Kossuth Egerben járt, s ekkor hangzott el híres mondata: Itt nem hirdetni, itt csak tanulni lehet a hazafiságot.

1849 februárjában a kápolnai csatában a magyarok vereséget szenvedtek a császári csapatoktól. Ferenc József azt hitte, a szabadságharcnak vége, s hozzáláttak az új állami keretek kialakításához. A magyarokra erőszakolt alkotmány volt hivatott biztosítani az új állami lét garanciáit – emlékezett dr. Csarnó Ákos képviselő. A tavaszi hadjárat sikereinek hatására azonban Kossuthék hamarosan kiadták a Függetlenségi Nyilatkozatot, s kimondták a Habsburg-ház trónfosztását.
Kossuth március 30-án Egerbe érkezett, ahol a polgárok, a diákok és a nők csoportjai köszöntötték, s fejezték ki a haza iránti áldozatkészségüket – hangzott el a Lehet Más a Politika megemlékezésén. Az üdvözlő szónoklatokra válaszolt Kossuth a híressé vált mondattal: „Itt nem hirdetni, itt csak tanulni lehet a hazafiságot.” Dr. Csarnó Ákos képviselő azt mondta: a megemlékezésnek több aktualitása van, mint elsőre gondolnák.