60 éves Dr. Romsics Ignác

Hatvanéves Dr. Romsics Ignác Széchenyi-díjas történész. Az Eszterházy Károly Főiskola professzorát a Városházán köszöntötték az önkormányzat és a főiskola nevében.

Romsics Ignác 1974-ben szerzett tanári diplomát a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, majd az ELTÉ-n folytatta tanulmányait, ahol 1998-ban megkapta egyetemi tanári kinevezését. Évekig oktatott az Egyesült Államokban és a Szegedi Tudományegyetemen is. 2005-től kezdett tanítani Egerben, 2008-tól főállású professzora a főiskolának.
Tudományos munkásságát számos díj mellett 2005-ben ismerték el a legnagyobb állami kitüntetéssel, a Széchenyi-díjjal, 2010-ben elnyerte a Szilárd Leó professzori ösztöndíjat, ugyanebben az évben a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjává választották.
Fő kutatási területe a 20. századi magyar történelem, azon belül a két világháború közötti időszak.
Habis László polgármester a város egyik büszkeségének nevezte az ünnepeltet. Hozzátette, polgármesterként feladatának érzi, hogy megismertesse az egri diákokkal Romsics Ignác munkásságát.
A főiskola nevében Hauser Zoltán rektor, illetve a Történettudományi Intézet oktatói köszöntötték a professzort, akinek hatvanadik születésnapjára a főiskola kötetet adott ki, amely kollégák és tanítványok tanulmányait tartalmazza.
Romsics Ignác úgy fogalmazott, meghatódottságot és hálát érez azok iránt, akik befogadták Egerben.