Konferencia a demográfiai csökkenésről

A demográfiai csökkenésről szervezett konferenciát a hétvégén a Nagycsaládosok Országos Szövetsége. A rendezvénnyel leginkább a fiatal párok figyelmét szerették volna felhívni a népesedési adatok zuhanására.

Az Európai Unión belül kilenc államban, és összesen több, mint 140 városban, köztük Egerben rendezték meg azt a konferenciát, amelynek elsődleges célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a lakosság csökkenésére, amely ma Magyarországon is aktuális és fenyegető probléma. A szervezők szerint ennek elsődleges oka, hogy a fiatalok manapság nem mernek vagy nem akarnak családot alapítani.
Felmérések szerint a demográfiai krízis elsődleges oka az, hogy lassul a fogyasztói társadalom termelékenységének növekedése, és rosszabb gazdasági helyzetben kevesebb gyermek születik. A nagycsaládosok szövetsége szerint azonban nem ez az egyetlen indok. Gondot jelent az is, hogy a fiatalok messze élnek a családjuktól, és segítség hiányában nem mernek gyermeket vállalni. A szövetség feladatának tekinti, hogy segítsen eloszlatni ezeket a félelmeket és kételyeket a családalapítással kapcsolatban.