Magánszállásadók

Június 30-a után a magánszállásadók már nem használhatják a régi védjegyeket. Kormányrendelet alapján idén január 1-től lehet kérni a szálláshelyek minősítését. A Magánszállásadók Országos Szövetsége tavaly áprilisban írta alá a védjegyhasználati szerződést, amelyben a tulajdonos minisztérium vállalta az indításhoz, illetve a működéshez szükséges tőke biztosítását.

Ez az összeg – 5 millió forint – tavaly nem érkezett meg, ezért a Szövetség újabb módosításokat, javaslatokat tett a biztonságos működés érdekében.
– Ez az összeg tavaly sem érkezett meg és az idén sem sok esélyünk van arra, hogy megkapjuk. Ezért újabb módosításokat, javaslatokat tettünk, amellyel reméljük, hogy meg tudjuk oldani a helyzetet. Ez mindenképpen lassítja a minősítést, mivel a 32-37 ezer szálláshelyhez eljutni road showk segítségével, a médián keresztül elég költséges – nyilatkozta Szabó István, a Magánszállásadók Országos Szövetségének elnöke.
A magánszállások a nyújtott szolgáltatások alapján két-, három-, vagy négykoronás minősítést kaphatnak. Tavaly négy régióban, négy helyszínen – Egerben, Székesfehérváron, Hévízen és Siófokon – 110 minősítő tett vizsgát. Január 1-től lehet pályáznia a minősítendő vendégházaknak. Az ehhez szükséges dokumentumokat a Szövetség honlapján lehet megtalálni.
– Június 30-a az az időpont, amelytől már nem lehet a régi védjegyeket használni. Sem csillagot, sem más megkülönböztetést. A mostani gyűjtőportálokon való adatok is azt tartalmazzák, hogy 3, 2, vagy 4 csillagos magánszálláshelyek vannak. Június 30-tól ilyen nem lesz – tette hozzá Váradi Tamás, a Magánszállásadók Országos Szövetsége titkára.
Az új rendszer szerint lesznek nem minősített vendégházak, illetve két-, három- és négykoronás magánszálláshelyek. Sok településen nem működik magánszállásadók egyesülete, ezért az elnökség elfogadta azt a javaslatot, hogy a szállásadók magánszemélyként, pártoló tagként is beléphetnek a szövetségbe, így ugyanazokat az előnyöket élvezik, mint a rendes tagok. Ez egy jelképes összeg, évi 5000 forint lenne, míg az egyesületeknek – taglétszámtól függetlenül – 20 ezer forint a tagdíj.