Előadás az Eger-patak élővilágáról

Az Eger-patak állatvilágáról tartott előadást Szitta Emese, a Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület munkatársa a víz világnapján a könyvtárban. Az egyesület által végzett kutatásból kiderült: meglepően sokféle állat él az Eger-patakban, a vize pedig – a lerakott kommunális hulladékok ellenére – tiszta.

Több természet- és környezetvédő egyesület, az Egri Zöld Kör indított még 2010-ben előadássorozatot, csak olyan témákkal foglalkoztak, amelyek érintik az egrieket – mondta Havasi Norbert, a Kaptárkő elnöke. Idén ez a sorozat folytatódik, elsőként az Eger-patak élővilágáról tartottak előadást. A felmérést az egyesület 2009-2010-ben végezte pályázati támogatással. Szarvaskőtől az Ipari Parkig öt mintavételi helyen vizsgálódtak. Az derült ki, hogy nem olyan rossz a patak állapota, mint gondolták, különleges állatok is élnek benne.
Vidrával akár az Érsekkertben vagy akár a Felsővárosban is találkozhatunk. Időnként a nagy kócsag és a szürke gém is megjelenik az Eger-patak partján. Főiskolásokkal egy egyszerű vízminőség-vizsgálatot is elvégeztek, a patak vize megközelítette a kiváló minőséget – annak ellenére, hogy mennyi kommunális hulladék kerül bele.
Az Eger-patak állatvilágáról információs füzetet adott ki a Kaptárkő, ebből most a könyvtárnak ajándékoztak néhány példányt, de hamarosan eljuttatják a kiadványt az összes egri általános és középiskolának.