Kérdések az új alkotmányról

Fontos, hogy a készülő alkotmány széles társadalmi bázison alapuljon – mondta dr. Lukács Tamás országgyűlési képviselő az alkotmányról tartott nemzeti konzultáción. Habis László polgármester szerint ahhoz, hogy olyan törvényeket tudjunk hozni, amelyekkel megszüntethető a súlyos gazdasági, társadalmi és erkölcsi válság, szükség van új alaptörvényre.

Kérdések az új alkotmányról címmel szervezett az Egri Végvár Polgári Kör nemzeti konzultációt. Hangos a média attól, hogy egyáltalán van-e alkotmányozási kényszer Magyarországon – mondta Habis László országgyűlési képviselő. Habis szerint Magyarország sok tekintetben példát mutathatna Európának, s hogy ezt képesek legyünk megtenni, következetes politikára van szükség. Az alkotmány pedig azért kell, hogy megszülethessenek azok a sarkalatos törvények, amelyekkel megszüntethető a gazdasági, erkölcsi, társadalmi válság – mondta Habis. Olyan alkotmányt hoznak, amely a magyar nemzet egészének szándékát fejezi ki, s a legszélesebb konszenzuson alapul, történelmi gyökerei vannak, de a jövőre koncentrál – hangzott el a fórumon.
Tegnap elfogadta a Fidesz-KDNP frakció saját alkotmánytervezetét. Lukács Tamás elmondta: igazi XXI. századi alkotmány készül – nem megtagadva a gyökereket.
– Olyannak kell lenni az alaptörvénynek, hogy tartós értékeket tartalmazzon, olyan normákat, amelyek még a törvényalkotóra is kötelezőek – akkor működik egy demokratikus rend. Ez az alkotmány az európai államok között először a teljes katalógusát tartalmazni fogja az emberi jogoknak – mondta Lukács Tamás.
Védik a jövő nemzedéke érdekében például az egészséget, a vizeket, a családokat. Nem a pártok paktumai kell, hogy eldöntsenek egy alkotmányt, hanem szükség van társadalmi konzultációra. A Fidesz-KDNP frakció tervezetét március 16-án 263 képviselő aláírásával nyújtják be.