Fogyasztóvédelmi nyílt nap

A Fogyasztók Világnapja alkalmából nyílt napot rendezett a Heves Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége az egri bevásárlóközpontban. A program keretében lehetőséget teremtettek a fogyasztók és a fogyasztóvédelmi szakértők közötti párbeszédre, tanácsadással, tájékoztató anyagokkal várták az érdeklődőket.

Március 15-én tartják a Fogyasztóvédelmi Világnapot annak emlékére,hogy John F. Kennedy amerikai elnök 1962-ben ezen a napon hirdette ki a négy alapvető fogyasztói jogot összefoglaló történelmi nyilatkozatát. A biztonsághoz, az információhoz, a választáshoz és a képviselethez való alapvető jogok 1985-ben az alapvető szükségletekhez, a kárpótláshoz, a felvilágosításhoz és az egészséges környezethez való jogokkal egészültek ki. A mai napig ezek az alapelvek határozzák meg a fogyasztóvédelmi jogokat.
Egerben három éve emlékeznek meg a fogyasztók világnapjáról. A rendezvény célja a fogyasztók tájékoztatása, hogy döntéseiket tudatosan hozhassák meg-közölte dr. Bernáth Luca,a Heves Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének megbízott vezetője.
A fogyasztóvédelem oktatásának fontosságára az egri főiskola is kiemelt hangsúlyt fektet. Dr. Murányi Zoltán tanszékvezető elmondta: az országban elsőként indult fogyasztóvédelmi és élelmiszerbiztonsági képzés az Eszterházy Károly Főiskolán, amely nagy népszerűségnek örvend.
Az egri felsőoktatási intézményben folyamatosan dolgoznak azon, hogy tovább bővítsék a képzési palettát. Terveik szerint a jövőben a szakirányú továbbképzés mellett felsőfokú szakképzés keretében is oktatnák a fogyasztóvédelmi ismereteket és elindítanának egy ezzel kapcsolatos mesterképzést is az intézményben.