Szakrális földrajz

Tündérek kertje, Székelyföld címmel tartott előadást Balla Ede Zsolt a Bartakovics Béla Közösségi Házban. Az előadó a szent helyekkel, a szakrális földrajzzal foglakozik, a témában könyve is jelent meg.

2009-ben Egerben tartottak egy szakrális földrajz tábort, majd 2010-ben Székelyföldön. Ott ismerkedtek meg az egriek Balla Ede Zsolttal, aki Erdély szent helyeinek jó ismerője. A tábort is és az előadást is közösen szervezte a Hun Fokos Szövetség, a Magyarok Szövetsége és a Palocsa Egyesület.
A szakrális földrajz több ponton is különbözik az iskolában tanulttól. Itt nem észak felé tájolnak, hanem kelethez viszonyítanak. És nem csak szélességi és hosszúsági körökben gondolkodnak, hanem minőségi pontokban, középpontokban. A szent helyek kiemelkednek a környezetükből, a hétköznapi ember is felismeri.
Szakrális hely lehet például egy különleges alakú domb, többnyire a régen élt emberek építményekkel is megjelölték ezeket a pontokat. Formájuk, az emberi lélekre gyakorolt hatásuk által megszentelik az adott teret – mondja a szakértő. Balla Ede Zsolt szerint a Kárpát-medence tele van szent helyekkel, ez a Világ Aranyos Szeglete, Erdély pedig maga a Tündérkert. A szent földrajz segít megtalálni helyünket a világban.