Megkezdődött a helyreállítás a várban

Március 15-éig megnyitják a kazamatát a látogatók előtt. A turisták egyik kedvenc látnivalóját januárban zárták be, a bejáratánál kisebb omlás volt, vizesedik is. A vár több pontján mállik a kő. Veres Gábor igazgató igazgató az mondja: a helyreállítás megkezdődött, a kisebb munkákat a két önkormányzat támogatásából megoldják, a többiről a tulajdonos állammal tárgyalnak.

Szinte minden tavasz kárfelméréssel kezdődik az egri várban. A felújítási tervet rendre felülírja a víz és a fagy, tél végén már látszik, hogy milyen károk keletkeztek. Idén több helyen estek le kövek, kisebb falszakasz is leomlott, mállik a kő. Most nem csak a vízelvezetés hiánya okozott gondot, olyan területen is omlott a fal, ahol ez megoldott. Veres Gábor igazgató szerint vis maior helyzet alakult ki. A tavalyi évben rekordmennyiségű csapadék esett, nem tudott a fal kiszáradni, a fagyás – olvadás mállasztotta, repesztette a falakat. Kordonokkal zárták el a veszélyes helyeket. Januárban a kazamatát is bezárták, statikus vizsgálta.
A vár nem életveszélyes, sok helyen az hangzott el a sajtóban – mondja dr. Veres Gábor igazgató. – Elindultak a helyreállítások, dolgozik a statikus, úgy gondoljuk, hogy a nemzeti ünnepre már meg tudjuk nyitni a kazamatát a látogatók előtt.
A megye és a város közös egyeztető ülésén 2,5–2,5 millió forint támogatásról döntöttek, a legszükségesebb munkákat ebből elvégezhetik. Vannak olyan pontok, ahol nagyobb összeget kell a helyreállításra fordítani, ezekről a tulajdonos magyar állammal folynak tárgyalások. A vár fejlesztését célzó 1,7 milliárdos pályázatot márciusban adják be.