Mikes emlékév

Mikes Kelemen halálának 250. évfordulóján emlékévet hirdetett a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézete és az Eszterházy Károly Főiskola. Az egész éves programsorozat nyitórendezvényén mutatták be a Mikes év frissen elkészült honlapját is.

Egerben, a főiskolán volt a Mikes emlékév országos megnyitója, amelyen dr. Tüskés Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézetének osztályvezetője méltatta Mikes Kelemen munkásságát, illetve ismertette a rendezvénysorozatot. Mint mondta, az emlékév fő célja, hogy módosítsa a Mikesről kialakult egyoldalú képet.
Az emlékévvel azt is szeretnék elérni, hogy nagyobb nemzetközi figyelmet kapjon Mikes, illetve az irodalomtudomány eszközeivel járuljanak hozzá a magyar történelem egy sokáig félreértelmezett korszakának helyesebb feldolgozásához.
Mindezek érdekében hozták létre az új honlapot, amelyen minden, Mikessel és az emlékévvel kapcsolatos információ elérhető.
A következő program áprilisban lesz, amikor a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra megjelenik Az vagyok, aki voltam címmel Mikes Kelemen füveskönyve. Idén több konferenciát, kiállítást rendeznek, júniusban Rodostóban tartanak megemlékezést.