Adóváltozások

A helyi adók befizetési határideje idén március 16., ugyaneddig kérhetnek a vállalkozások iparűzési adócsökkentést, ha úgy ítélik meg, hogy túlzott a részükre megállapított előlegrész. Egerben mintegy ötezer érintettnek eltérő mértékben csökken a gépjárműadója – hangzott el a városházi sajtótájékoztatón.

A város idén mintegy 2,4 milliárd forintot vár a helyi adókból, melynek 80 százalékát a vállalkozások, a fennmaradó részt pedig a magánszemélyek fizetik – jelentette ki Korsós László, az Egri Önkormányzati Adóiroda vezetője. A szokásos tájékoztató leveleket jövő hét elejére minden érintett megkapja. A változások közül fontos, hogy a gépjármű adóztatásban mintegy 5 ezer érintettnek az adója – eltérő mértékben – csökken, így mintegy 41 millióval kevesebb lesz ebben az adónemben a bevétel. A kormány megszüntette a gépjárművekre vonatkozó általános mozgáskorlátozott kedvezményt. Az érintettek 13 ezer forintig kapnak jóváírást gépjárműveikre, az e fölötti részre különbözetet kell fizetni, ami Egerben az érintettek 20%-t jelenti. A helyi adók befizetési határideje március 16, az éves bevallást májusig kell benyújtani.
Ha valaki ilyen kérelmet nem nyújt be, az adóhatóságnak kötelezettsége az esedékességi határidő után be nem fizetett adókat behajtani. A vállalkozások, ha kisebb volt az árbevételük, március 16-ig kérhetnek iparűzési adóelőleg csökkentést. Az adóügyek intézésben nagy segítség lehet a városi honlap. Külön linken megtalálhatók például a kérelmekhez szükséges űrlapok, de a városi hírlevélre feliratkozók minden információról, befizetési határidőről, adóváltozásokról külön tájékoztatót kapnak.