Püspökszentelés a Bazilikában

Ünnepélyes keretek között szentelték segédpüspökké Palánki Ferencet, a budapesti Központi Papnevelő Intézet spirituálisát, a zsúfolásig megtelt egri Bazilikában. A szertartást Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Juliusz Janusz apostoli nuncius és Ternyák Csaba, a főegyházmegye érseke végezte.

„Jézus a feltámadás és az élet”- ezt a jelmondatot választotta Palánki Ferenc,az egri főegyházmegye újonnan kinevezett segédpüspöke. Az egyházi testület új tagját ünnepi szentmise keretében szentelték fel a Bazilikában, ahol utoljára több mint 15 évvel ezelőtt volt püspökszentelés. A szertartáson jelen volt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia legtöbb tagja, számos határon túli püspök, a társegyházak képviselői és közéleti személyiségek is.
Az új püspököt saját bevallása szerint meglepetésként érte a kinevezés, de ahogy igent mondott a papi hivatásra, úgy fogadta az új szolgálatot is.
A szentelést Erdő Péter bíboros végezte, aki szentbeszédében kiemelte: a püspöknek sajátos feladata az, hogy másokat vezessen, segítse az egyházat küldetésének teljesítésében, a püspökök testületével együtt. Ehhez kérjük a Szentlélek segítségét és a magyar szentek és boldogok közbenjárását.
A szentbeszédet követően a jelölt ígéretével, a szent olajjal való megkenéssel, az evangéliumos könyv és a főpapi jelvények átadásával folytatódott a szentelés.
Palánki Ferencet tavaly december 27-én nevezte ki XVI. Benedek pápa az Egri Főegyházmegye segédpüspökévé. Az új püspök 1964. március 11-én született Balassagyarmaton, és 1994. június 18-án szentelték pappá. A frissen kinevezett főpásztor feladata, hogy az egri érsek és a paptestvérek segítségére legyen, ezért minél hamarabb szeretne egrivé válni, alaposan megismerni a várost és az egyházmegyét.