Pályázati önerő adományokból – Heves Megye Napja

Hat és félmillió forint gyűlt össze a Heves Megye Napja alkalmából tartott jótékonysági esten. Emellett még bor- és festményárverésből is lesz bevétele a megyének. A befolyt összeget a Markhot Ferenc Kórház Gyermekosztálya kapja, egy százmilliós pályázat önerejét gyűjtik adományokból össze.

Idén megyebál helyett jótékonysági estet rendezett a megyei önkormányzat a színházban. Új hagyomány indult ezzel útjára – mondta Szabó Róbert, a megyei közgyűlés elnöke. Úgy látja: nem tisztességes az, hogy amikor az önkormányzatok ilyen nehéz helyzetben vannak, a vezetők bálozzanak. Az est bevételét teljes egészében jótékony célra fordítják. A 15 ezer forintos támogatói jegy, amelyet megvásároltak, egy pályázat önerejéhez kell – mondta az elnök -, s ha sikeresen pályázik a megye, 150 ezer forintot fog érni.
Horváth László kormánymegbízott, az est fővédnöke beszédében azt hangsúlyozta: most nem a különbözőségek számítanak, azért jöttek össze, mert vannak közös ügyeik, ilyen az újszülöttek ügye, az adományozás. Az ember arra született, hogy jót tegyen.
Évente 1500 gyerek születik a Markhot Ferenc Kórházban, közülük százan kis súllyal, koraszülöttként, különféle betegségekkel, 35 újszülöttet évente kénytelenek elszállítani. A pályázat és a beruházások célja, hogy minden újszülöttnek egyenlő esélyt biztosítsanak, csökkenjen a csecsemőhalandóság, és több újszülöttet tudjanak helyben ellátni.
Az eszközök átlagéletkora az újszülött osztályon 12 év, ha sikerül nyerni a 100 milliós pályázaton, 25 új orvosi eszközt vásárolnak (pl. lélegeztető gépet, inkubátorokat), kiépítik a teljes informatikai rendszert, hogy szükség esetén nagy centrumokkal tudjanak konzultálni.
A jótékonysági est jegybevételéből kétmillió forint folyt be, több vállalkozó együtt 2,5 millió forintot adományozott, a ZF kétmilliót.