Turul Andornaktályán

Turulszoborral egészítették ki az andornaktályai kopjafát. Múltunkhoz, és azon keresztül identitásunkhoz találjuk meg az utat, ha a szoborra nézünk – fogalmazták meg az avatáson. A kommunizmus áldozataira is emlékeztek, dr. Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum alapítója szerint a kommunizmust temetni kell, végképp lezárni a koporsóját.

Érezzük, hogy emelkedik a nemzetünk az évtizedes liberális elnyomás után – kezdte az ünnepséget Vámosi László, Andornaktálya polgármestere. Azt reméli, hogy az elnyomókat számon tartják, nem tudnak elbújni, és tovább mételyezni az országot. A turul, amelyet a kopjafára faragtak, Isten küldötte volt, küldetést töltött be, mint ahogy a magyarság is a Kárpát-medencében – mondta a polgármester.
Hajas Attila szerint a turul a magasból óvja a népet és oltalmazza, nem ő tért meg, hanem mi tértünk vissza hozzá, az identitásunkat találjuk meg, ha a szoborra nézünk.
A szobor hatvanezer forintba került, adakozásból gyűlt össze három hónap alatt a pénz. Az Andornaktályai Polgári Kör, amely állíttatta, most ötéves.
A szobor leleplezése után a kommunizmus áldozatairól emlékeztek meg. Dr. Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum alapítója azt mondta: egyes történészek százmillió ember haláláért teszik felelőssé a kommunista diktatúrákat. Magyarországon 500 ezer és egymillió között van az áldozatok száma.
A pénz urai, az oligarchák vették át a hatalmat a rendszerváltás után, szegénységbe taszítottak 3 millió embert – mondta Csizmadia. Úgy látja: temetni kell a kommunizmust, ezt a koporsót végképp le kell zárni, az új korszakot majd az új alkotmány nyitja meg.