Elfogadták a költségvetést

Elfogadták a képviselők a város idei -a tavalyinál jóval magasabb- 16,8 milliárd forintos költségvetését. Az ülésen elköszönt dr. Estefán Géza volt jegyző, aki negyven évet töltött a közigazgatásban.

Kántorné dr.Kovács Luca lesz Eger új jegyzője március 1-jétől; erről döntött az egri közgyűlés mai ülésén. A jegyzői pályázatot dr. Estefán Géza címzetes főjegyző nyugdíjba vonulása miatt írták ki, a volt főjegyző húsz év után búcsúzott a jegyzői széktől. Szakmai munkáját 2002-ben ismerték el címzetes főjegyzői címmel. Utódja Kántorné dr. Kovács Luca Egerben az ügyészségen, majd a rendőrségen dolgozott, később, 12 éven át, ügyvédként tevékenykedett. Több mint négy éve titkárságvezető a polgármesteri hivatalban, nagy rálátása van a bizottságok, a közgyűlés munkájára, a hivatali szervezetre és a dolgozók feladataira. Célja, hogy az önkormányzat továbbvigye az ügyfélbarát közigazgatás ügyét , a jövőben az e-közigazgatás fejlesztésére is nagy hangsúlyt kíván fektetni.
A város idei költségvetése 16,8 milliárd forint, amelyben csaknem 30 százalékos a fejlesztések aránya, a működési hiány mindössze 73 millió forint. Saját bevételként 7,38 milliárd forintot terveznek, a működési kiadás 11,9 milliárd forint, amely takarékos, fegyelmezett gazdálkodást tesz szükségessé. Főként uniós források bevonásával ötmilliárd forintot fordítanak fejlesztésekre, ezek között lesz a belvárosi rehabilitációs program, a lajosvárosi bölcsőde és a Szilágyi Gimnázium kollégiumának felújítása.
A képviselők szavaztak a helyi adókról szóló rendelet módosításáról és tárgyaltak az idei sportcélú támogatások felosztásáról is. Ennek értelmében 65,5 millió forintot biztosítanak a helyi sporttevékenység támogatására, a helyi sportegyesületek a pénzbeni támogatás mellett további 63,3 millió forint létesítményhasználati támogatást kapnak. Négy sportágat: a vízilabdát, a férfi kosárlabdát, az úszást és a birkózást kiemelten támogatja az önkormányzat. Elhangzott: Eger idén is együttműködik a Magyar Paralimpiai Bizottsággal, több, kiemelkedő rendezvényt terveznek. A fiatalok helyben tartása érdekében ifjúsági koncepció készül, cselekvési tervet dolgoznak ki.
Az egri testület március 31-én tartja következő ülését.