Támogatott döntéshozatal

Egy éves programot indított az értelmi fogyatékosok megyei egyesülete az úgynevezett támogatott döntéshozatal bevezetésére, annak széleskörű megismertetésére. Ennek lényege, hogy a sérült személy maga választhatja ki környezetéből azt vagy azokat, akik a szülő mellett segíthetnek neki a mindennapokban, például ügyintézésben, vagyonának kezelésében, vagyis olyan helyzetekben, amikor döntést kell hoznia.

A programra 1 millió 200 ezer forintot nyert el az ÉFOÉSZ a Norvég Civil Alap pályázatán, amelyet a szolgáltatások bővítésére, a támogatott döntéshozatal a társadalommal való megismertetésére fordítanak.
A megyei egyesület öt szülővel, illetve fogyatékos gyermekeikkel kötött megállapodást az új rendszer bevezetéséről, melynek keretében a sérült maga választhatja meg segítőjét, aki bárki lehet a környezetéből. A kizárólagos gondnokság intézménye ezzel meg is szűnik, amint törvény szabályozza a rendszert.
A támogatott döntéshozatal nem csak a fogyatékkal élőnek segít, a szülő válláról is vesz le terhet.
A program fő célja, hogy tudatosítsa, minden fogyatékos személy cselekvőképes, ha önállóan vagy segítséggel képes ügyeit intézni.