Kérelmezték a magyar állampolgárságot

Több mint nyolcvanan érkeztek Gyergyószentmiklósról és Zetelakáról, hogy itt, Egerben kérvényezzék a magyar állampolgárságot. A határon túli magyarok 90 éve várnak erre a lépésre, most ismét keblére ölelheti gyermekét az anyaország – fogalmazott a gyergyószentmiklósi polgármester.

A városházán fogadták a zetelaki és gyergyószentmiklósi vendégeket csütörtök este. Habis László, Eger polgármestere köszöntőjében úgy fogalmazott: a választások óta számos döntés született a parlamentben, az egyik legfontosabb a nemzeti összetartozás törvénye volt. Úgy látja: ezzel Magyarország bebizonyította, hogy képes a megújulásra.
Mezei János, Gyergyószentmiklós polgármestere mindenkinek megköszönte, hogy 90 év után a magyarság nem csak szellemben, hanem jogilag is egyesülhet. Zetelaka volt polgármestere, Sándor László úgy fogalmazott: régi kívánságuk teljesült azzal, hogy hamarosan jogilag is elismerik őket magyarnak.
Pénteken három helyszínen: Egerben, Mezőkövesden és Felsőtárkányban folyamodhatott a magyar állampolgárságért a több mint 80 erdélyi.
2010 májusában az országgyűlés módosította a magyar állampolgárságról szóló törvényt; a haza, a nemzet és az állampolgárság különböző fogalmak, de ezek szívünkben összefüggnek egymással, ezt az összekapcsolódást erősíti a törvény – mondta Habis László.
Horváth László kormánymegbízott, országgyűlési képviselő arról tájékoztatott, hogy nagy az érdeklődés a magyar állampolgárság iránt, január elejétől eddig kb. 30 ezren nyújtottak be kérelmet. A honosítás heteken belül a kormányablakoknál is elintézhető lesz.
Ez a lépés 90 éve várat magára, most ismét keblére ölelheti gyermekét az anyaország – mondta Mezei János, gyergyószentmiklósi polgármester.
Hivatalosan is magyarok lesznek, sikerült ezt megérni – mondta Sándor László, volt zetelaki polgármester. Úgy látja: megértette a kormány Erdély magyarságának ezt az óhaját.
Hajdó István főesperes zarándokútnak nevezte a mostani útját, szülei sírjához viszi el majd a magyar állampolgárságát igazoló hivatalos okiratot először.
Június 4-ére, a nemzeti összetartozás napjára visszavárják a zetelakiakat és gyergyószentmiklósiakat az állampolgári eskü letételére – zárta Saárossy Kinga alpolgármester a sajtótájékoztatót.