Katasztrófavédelmi értékelés

A 2010-es év nehéz volt katasztrófavédelmi szempontból, májusban és júniusban a megye 121 településéből 88 esetében kellett védekezni az árvíz ellen. Ennek ellenére a szükséges feladatokat ellátták – hangzott el a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság éves értékelő értekezletén.

Nem csak a rendkívüli időjárás nehezítette a katasztrófavédelem munkáját, a szervezet felépítése, vezetése, ezzel együtt a koncepciója is változott, ráadásul az igazgatóság önálló gazdálkodó szervezetté vált, ami nagyobb felelősséget jelent – mondta értékelésében Csontos Ambrus ezredes, megyei igazgató.
Kiemelte, a megelőzés érdekében nagyobb hangsúlyt kell fektetni az ellenőrzésekre és a szankcionálásra, a szórakozóhelyek működési engedélyét, az előírások betartását folyamatosan kontrollálni kell.
Dr. Tollár Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató-helyettese az árvizek mellett a vörösiszap katasztrófát emelte ki a tavalyi évből. Mint mondta, a jogszabályi feltételek és a költségvetés hiányának ellenére teljesítette kötelezettségét a katasztrófavédelem. Hozzátette, a 2011-es év sem lesz könnyű, készül az új katasztrófavédelmi törvénycsomag, amely 33 jogszabály pontosítását foglalja magába, ezzel új feladatokat is adva a szervezetnek.
Az igazgatóság munkáját és az együttműködést Szabó Róbert, a megyei közgyűlés, egyben a védelmi bizottság elnöke és Juhász Attila ezredes, a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka köszönte meg.