Grundbirkózó diákolimpia országos elődöntő

A grundbirkózó diákolimpia egyik régiós elődöntőjét idén is az Eger Városi Diáksport Bizottság kapta. A helyszín a Hunyadi Mátyás Általános Iskola volt. A fiúknál hat, míg a lányoknál három iskola indult. A pécsi, március 5-i döntőbe a fiúknál és a lányoknál is kazincbarcikai csapat jutott be.

Két évvel ezelőtt, szintén az egri Hunyadiban, hasonló körben rendezték a területi elődöntőt. Változás 2009-hez képest, hogy ezúttal az egri és kazincbarcikai csapatok mellett fővárosi iskolák alkották a mezőnyt. A tulajdonképpeni régiós együtteseknek budapestiekkel kellett megmérkőzniük a továbbjutásért. Mielőtt rátérnénk a versenyre, néhány szót a szabályokról. A grundbirkózás – a birkózás előszobája – a kötöttfogású birkózás és a szumó keveréke. A technikai feltételek minimálisak: tatami nincs, csak egy öt méter átmérőjű kör, amelyből az ellenfelet – egy pontért – ki lehet tolni, vagy minimum három másodpercig a levegőben kell tartani úgy, hogy a lába ne érje a földet. Ez jelenti a tust. Amennyiben kevesebb ideig sikerül kiemelni az ellenfelet, akkor az egy, vagy két pontot ér. A fiúknál kilenc, míg a lányoknál hét súlycsoport van. Egy összecsapás két percig, vagy hatpontos különbségig tart.
A fiúknál a hat csapatból három Budapestről érkezett. A hazai színeket a megyei döntőből továbbjutó egri Pásztorvölgyi Általános Iskola és a dr. Kemény Ferenc Általános Iskola képviselte. Az utóbbi időben a döntők álladó résztvevője, a kazincbarcikai Ádám Jenő Általános Iskola most sem hiányzott.
A fiúknál két hármas csoportot alakítottak ki. A dr. Kemény Ferenc Általános Iskola diákjai
két fővárosi ellenfelet kaptak: a Kolonics György és a Jókai Mór Általános Iskolákkal kerültek egy csoportba. Az egriek első meccsüket 5-4-re nyerték a Jókai ellen. Ezt követően kikaptak a Kolonics György Általános Iskolától, így a csoport második helyen végeztek.
A Pásztorvölgyi hasonlóan szerepelt a másik hármasban. Kezdésként győzelem a Szent Györgyi ellen, így a tulajdonképpeni csoportdöntőt a tavalyi országos második, kazincbarcikai Ádám Jenő Általános Iskola csapata ellen vívták. A csoportdöntőt a barcikaiak nyerték, vagyis itt is második helyen zárt az egri csapat. A helyosztók előtt keresztjátékban a Pásztorvölgyi 6-3-ra verte a másik csoportban győztes Kolonicsot, így bekerültek a döntőbe. A másik ágon 6-3-ra kikapott a Kemény az Ádám Jenőtől, vagyis a Kemény a bronz, míg a Pásztorvölgyi az aranyéremért játszott a helyosztókon. Mindkét meccs 5-4-gyel zárult, de amíg a Pásztorvölgyi kikapott, addig a Kemény nyert. Első a kazincbarcikai Ádám Jenő, második az egri Pásztorvölgyi, harmadik a szintén egri dr. Kemény.
A lányoknál a három csapat, a Kazincbarcikai Pollack Mihály, a fővárosi Jókai Mór és az egri dr. Kemény Ferenc Általános Iskola körmérkőzéssel döntötte el a végső helyezéseket. Az egriek első meccse az utolsó párban dőlt el. Itt az Integra Agria úszójának, Rompos Dórának kellett bebiztosítani a győzelmet. Ez sikerült is, nyert a Kemény. A másik meccsen a barciakiakkal már nem bírtak az egri lányok, így az egriek a második helyen végeztek.
A kiírás szerint a négy országos elődöntő győztese automatikusan bejutott a március 5-i, pécsi döntőbe. Rajtuk kívül a második helyezett csapatoknak, így a fiúknál a Pásztorvölgyinek, a lányoknál pedig a dr. Keménynek is van esélye a továbbjutásra, de az függ a többi csoport eredményeitől is.