Történelem a hétköznapokban

Új sorozat indult a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban. A Történelem a hétköznapokban – hétköznapok a történelemben egri szemmel első előadója Bujdosné dr. Pap Györgyi volt, aki arról beszélt, milyen volt az élet, az öltözködés, az étkezés a XVI.-XVII. századi Magyarországon.

Öt sorozat indult idén a könyvtárban, bemutatják a kortárs és a száműzött magyar irodalmat, a hazai nemzeti parkokat, egri szemmel a múlt hétköznapjait, és lesz mindentudás egyeteme.
A történelmi sorozat első előadásából a hétköznapokat ismerhettük meg: milyen volt a divat, az étkezés, milyen fűszereket használtak, mit vettünk át a törököktől a XVI.-XVII. században.
Bujdosné dr. Pap Györgyi előadásából kiderült, hogy a töltött káposzta koránt sem ősmagyar étel, mint minden töltött ételt, ezt is a törököktől vettük át. A nők már ekkor is a nyugati divatot követték, míg a férfiak a török módi szerint öltözködtek a XVI. században. A történész elmondta: mindig is az életmódot, az embereket kereste a történelemben, az életmódkutatás ma már divatos témává vált, ez foghatja meg a diákokat, ez teheti elkötelezetté a történelem iránt a ma élő embert. A sorozat március 3-án Kiss Péter előadásával folytatódik, aki arról beszél majd, hogyan fogadták az egriek Kossuth Lajost. Szó lesz a sorozatban az egri harangöntőről, céhekről, az egri vár legdicsőbb korszakáról és arról, miben voltak elsők az egriek.