Civil csillagok – katonai hagyományőrzők konferenciája

A katonai hagyományőrző csoportok minősítő és továbbképző találkozójának rendszeres helyszíne Eger, hiszen ezeket a találkozókat az Eger Vára Barátainak Köre és a Dobó István Vármúzeum koordinálja. Új honlap készül, nyáron folytatódnak a minősítések, nyitnak a fesztiválszövetség és a rendezvényszervező cégek felé – hangzott el a hétvégi konferencián.

A katonai hagyományőrzőkre különösen igaz az a mondás, hogy nem a ruha teszi az embert. Ahhoz, hogy valaki hitelesen játssza a szerepét például egy várjáték, vagy akár egy filmforgatás során, ennél jóval többre van szükség. A Civil csillagok történelmi és katonai hagyományőrzők minőségfejlesztő rendezvénysorozatának célja, hogy ezek a történeti, ruházat-, életmód-, étkezés- és zenetörténeti ismeretek elérhetők legyenek. Nyugaton ezt már meglehetősen magas színvonalon művelik.
Ennek a példájára hívta életre ezt a kezdeményezést az egri vár, de több múzeum, így a hadtörténeti, nemzeti múzeum és más kutatók is csatlakoztak a Civil Csillagokhoz. A magyar csoportok 15-20 %-a kapcsolódik hozzájuk. Az eddigi két fesztivál alapján szeretnének egy egységes minősítői szempontrendszerrel előállni – mondta Szalainé Király Júlia projektmenedzser.
A konferenciával egy időben nyílt kiállítás a várban „Így éltük, így éljük” címmel, amely a 9-14. századi Európát és a Közel-Keletet mutatja be hagyományőrző szemmel a mindennapi használati tárgyak segítségével.
A Civil Csillagokkal kapcsolatos információk eddig az Eger Vára Barátainak Köre honlapján volt elérhető, most viszont új honlap készül. Nyitnak a fesztiválszövetség és a rendezvényszervező cégek felé.