Felavatták az új fertálymestereket

Felavatták az idei évre elválasztott fertálymestereket, a kereken 15 éve felelevenített egri hagyomány folytatásaként szombaton 15 fővel bővült az Egri Fertálymesteri testület. Várkonyi György főkapitány azt kérte az idei évre elválasztott negyedmesterektől: legyenek szerelmesek Egerbe.

A Bazilikában tartott szentmise után a fertálymesterek először a testület elhunyt tagjai emlékére állított kopjafájánál tisztelegtek.
2010. választóvonal a fertálymesterek életében, hiszen a mennyiség kezd átcsapni minőségbe – fogalmazott Várkonyi György, az Egri Fertálymesteri Testület főkapitánya az avatáson a kiérdemült negyedmesterekhez szólva. Ebben az évben a negyedek már kezdték megmutatni sajátosságaikat. A fertálymesteri testület alapgondolata a közösségépítés, amire nagy szükség van ebben a mai, széteső világunkban. A tavalyi év fertálymesterei jól közvetítették azokat az értékeket, amelyekben hiszünk – mondta Várkonyi.
Legyetek szerelmesek Egerbe! – kérte a főkapitány az újonnan elválasztottakat. Ismerjék meg és ismertessék meg másokkal is Egert.
Döbbenetesnek nevezte Várkonyi, hogy Eger utcái este nyolc után kiürülnek, hogy a kultúra nem tud ide betérni, hogy a Magyar Dal Napján leállíttatják a programot.
A 15 új negyedmester esküt tett a polgármester előtt, többek között arra esküdtek, hogy személyes példával járnak elöl tisztességben és becsületben, gyámolítják az elesetteket, hűségesek lesznek a városhoz és az országhoz.
A 2011-re elválasztott fertálymesterek nevében Dolhai Lajos rektor mondott beszédet. Mint mondta: a köpeny nem csak jelkép, arra figyelmezteti az új negyedmestereket, hogy az esküben vállalt kötelezettségeiket hűségesen teljesítsék.
A szentmisén elhangzott, hogy nincs valódi hatalmuk a fertálymestereknek, ettől sokkal többel rendelkeznek – mondta Habis László polgármester. Polgári értékeket, kiállást, tettrekészséget képviselnek.

A 2011-re elválasztott fertálymesterek:
dr. Dolhai Lajos rektor
Hotzi György tanár
Szeberin István építészmérnök
dr. Veres Gábor a vármúzeum igazgatója
dr. Vincze István jogász
dr. Pajtók Gábor jogász
dr. Vida József tanár
Zachar Tamás műszerész
Salánki Endre tanár
Farkas György mérnök-tanár
Mihics József rendszerszervező mérnök
Benei Csaba tanár
Békefi László építőgépész – technikus
Varga József autóvillamossági műszerész
Ferencz Tamás orgonaépítő