Erőemelő és fekvenyomó Európa-bajnokság Egerben

Ez az év bővelkedik nagy, Egerben rendezett nemzetközi sporteseményekben. Júniusban egy hétig városunk ad otthont az egyik világszervezet Erőemelő és Fekvenyomó Európa-bajnokságának.

Ide hozzuk Európa erős embereit – mondta a sajtótájékoztatón Hajdú László, a júniusi Európa-bajnokság főszervezője. Ez a sport az edzőtermek világából kilépve ma már komoly megmérettetést kínál a versenyzőknek. A GPC Világszövetség alelnöke, a szlovák Jan Matej kiemelte, nagyon sok kategóriában és korcsoportban adnak majd át érmeket. Ebben a sportágban a legjobbak nem egyszer akár 4-500 kg súlyokat is megmozgatnak.
– Itt a nyers erőről van szó. Amíg a súlyemelésnél a technika, úgy nálunk a minél nagyobb, bizonyos idő alatt és bizonyos úton megmozgatott súlyról szól a verseny. Vannak olyan emberek, akik 400, 500 kilogrammal guggolnak és 400 kg-t nyomnak padon – nyilatkozta Jan Matej, a GPC Világszövetség alelnöke.
Az előzetes felmérések szerint 22 ország több mint 500 versenyzője várható Egerbe. Ma Magyarországon a profiligában 14 klub versenyez. A magyar bajnokság első három helyezettje nyeri el a jogot az Eb-n való indulásra, így körülbelül 200 hazai indulóra lehet számítani.
Eger mellett Budapest és Szeghalom pályázott még Eb-rendezésre. A helyszín a Hotel Eger lesz június 12-19. között.