Szégyenből büszkeség Szomolyán

Helyreállított a Szomolyai Romákért Egyesület egy barlanglakást, vagy ahogy a helyiek hívják : pinceházat. Amellett, hogy ezt bemutatták, egy tanácskozást is rendeztek, ahol arról beszélgettek, milyen vonzereje van Szomolyának, mit lehetne kezdeni a pinceházakkal, hogyan lehet ismertebbé tenni a Bükkalja kőkultúráját.

Néhány évvel ezelőtt a romák egyharmada ilyen lakásokban élt Szomolyán. 2006-ban kezdődött egy telep-felszámolási program, amikor ez befejeződött, akkor vetődött fel a kérdés, hogy mit kezdjenek a kiürült pinceházakkal.
Jelenleg 29 pincelakás áll üresen a faluban, ezek nagy részét megvásárolta vagy ajándékba megkapta az önkormányzat. A Szomolyai Romákért Egyesület tulajdonában két pincelakás van, az egyiket alakították most át élő múzeummá, olyanná, amelyet közösségi térként is használhatnak. A felújításra, átalakításra, a víz bevezetésére, eszközök vásárlására 5 millió forintot nyertek a Norvég Civil Alaptól. A berendezést szó szerint összekoldulták – mondta az egyesület vezetője.
Ami nemrég még a romák és a falu szégyene volt, mára büszkeség lett. A többi üresen álló pincelakást az önkormányzat hasznosítja, azt tervezik, hogy a történelmi Magyarország borvidékeit mutatják be, már befektetőkkel is tárgyalnak.