Új Széchenyi Terv

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetői a vidéki iparkamarákkal, vállalkozói szervezetekkel közös rendezvényeken ismertetik a megújuló fejlesztéspolitikát, az Új Széchenyi Tervet. Az országjáró körút ötödik állomása Eger volt.

Az eseménysorozat célja, hogy a pályázati rendszer egyszerűsítéséről tájékoztassanak, valamint a pályázati kiírásokról szóló információk minden érintetthez, különösen a hazai mikro-, kis- és középvállalkozásokhoz első kézből juthassanak el. Erre az évre – az első pályázati csomagban – 1100 milliárdos forrással 93 pályázatot indítottak az Új Széchenyi Terv keretén belül – mondta az egri tájékoztatón dr. Molnár Ágnes, fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkár. Foglalkoztatásra 67, az egészségiparra 31, közlekedésfejlesztésre 642, tudományra, innovációra 73, a vállalkozások fejlesztésére 173, míg zöldgazdaságra 120 milliárd forint áll rendelkezésre.
Az új szemléletű fejlesztéspolitikától tíz év alatt egymillió új munkahely létrejöttét várja a kormány. A teljes 2011 és 2013 közötti időszakra 2000 milliárd forint európai uniós támogatás és további jelentős hazai forrás és pénzügyi eszköz áll rendelkezésre elsősorban a hazai kis- és középvállalkozások számára, de a kombinált mikrohitel program révén akár 90%-os támogatottságot elérő forrásbevonási lehetőséget is kaphatnak a hitelezésből eddig kimaradt mikrovállalkozások. Az Új Széchenyi Tervvel kapcsolatos információk külön honlapon érhetők el.