Közfoglalkoztatás 2011

2011. január elsején lépett életbe a Nemzeti Közfoglalkoztatási Program, melynek keretein belül átalakul a foglalkoztatási és juttatási rendszer. A munkaerő-piaci támogatások lényege, hogy lehetőséget biztosítsanak minél több munkára képes és kész, aktív korú, szociálisan rászoruló embernek, minimálisra csökkentve ezzel a munkanélküliséget.

Január elsején lépett életbe a Nemzeti Közfoglalkoztatási Program, amely pályázat keretében igényelhető támogatások felhasználásával valósul meg. Heves megyében közel ötszáz fő foglakoztatása indult el, vagy indul el a közeljövőben a közmunka programok révén. A következő lépés a rövidebb és hosszabb idejű közfoglalkoztatás az önkormányzatok és intézmények részére, melyben a konkrét foglalkoztatások ezután fognak realizálódni. A program legfontosabb eleme, a megyénkben is több száz főt érintő bérpótló juttatás. A rászorultságot a szociális helyzet alapján az önkormányzat állapítja meg. Az a vállalat, amely bérpótló juttatásban részesülő munkavállalót alkalmaz, 70-100%-ig terjedő bér- és járulék támogatásban részesülhet.
Várhatóan március közepére már konkrét képzési listákkal is jelentkeznek majd a Heves megyei kirendeltségek, így az ügyfelek választhatnak olyan szakirányt, amelyben tovább szeretnék magukat képezni. A 2010-es év statisztikája alapján Heves megyében 14,8 százalékos volt a munkanélküliségi ráta. Ez az érték meghaladja az országos átlagot, de alatta maradt a régiósnak. Fenyves Péter elmondta, az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a programokban résztvevők több mint 50%-a el tudott helyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon.