Borszentelés

Nagyjából a megszokott termés felét szüretelhették le idén a borvidéken – mondta Varsányi Lajos, a hegyközségi tanács elnöke a hagyományos Szent János napi borszentelést követő ünnepségen. Az elnök szerint az eddigi borkóstolások azt mutatják, hogy a minőség jobb, mint amit szüretkor vártak. Két borminősítő kapott elismerést az ünnepen: Tóth Istvánné és Thummerer Vilmos.

Urunk, Istenünk, ajándékozó kezeddel áldd meg és szenteld meg ezeket a borokat. Áldd meg és oltalmazd meg azokat a benned hívőket is, akik ezekből a borokból isznak – könyörgött dr. Ternyák Csaba érsek a borszentelésen. És miként Szent Jánosnak sem ártott meg a mérgezett ital, ugyanúgy mindazok, akik Szent János tiszteletére ebből isznak, maradjanak mentesek minden mérgező és ártó hatástól – kérte.
A hagyományos káptalani szentmise után a borvidék hegyközségei, a borrendek, a fertálymesteri testület tagjai átvonultak a városháza dísztermébe, ahol Varsányi Lajos, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke ünnepélyesen kihirdette a védett eredetű szőlőtermés mennyiségét.
8438 mázsa debrői hárslevelű, 71998 mázsa egri bikavérnek és 4012 mázsa egri superiornak való szőlő termett. Tavaly úgy fogalmazott: az elmúlt 40 évben nem volt ilyen termés, most ugyanez igaz, csak ellenkező előjellel – mondta Varsányi. Nem emlékszik még egy ilyen évre, amikor ennyi csapadék hullott, s ennyit kellett dolgozni a szőlőért. Az eddigi borkóstolások viszont azt mutatják: a minőség jobb, mint szüretkor várták.
Varsányi szerint sokat beszélünk a borról, és talán kevesebb szó esik a szőlőtermelőkről, ezért azt kérte: emlékezzenek meg az ő munkájukról fél perc néma felállással, s az első pohár bort is az ő egészségükre ürítsék majd.
Az év legjobb borminősítőinek, Tóth Istvánnénak és Thummerer Vilmosnak Pelle Béla, az Egri Borvidék Borminősítő Bizottságának elnöke adta át az oklevelet. Pelle Béla kitért arra is, hogy megnövekedett a bizottság munkája; 2010-től minden olyan bort minősítenek, amely az egri nevet kívánja viselni.