Magyar EU-elnökség

Az, hogy Magyarország lesz az unió soros elnöke, alkalom arra, hogy megmutassuk: képesek vagyunk az egész uniót vezetni – mondta dr. Urkuti György főosztályvezető a Magyar Közgazdasági Társaság Heves Megyei Szervezete által szervezett előadáson. A kommunikációs főosztály vezetője arról beszélt: milyen feladatai lesznek hazánknak 2011 első felében, amikor Magyarország tölti be az unió soros elnöke posztját.

Heves megye is igyekszik felkészülni a soros elnökségre, ezért is hívták meg előadást tartani a külügyminisztérium főosztályvezetőjét – mondta Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés alelnöke. Az alelnök szerint optimistán várja hazánk a következő fél évet, bár egy közelmúltban végzett felmérés szerint csak a magyarok 46%-a tudta, hogy mi leszünk az unió elnöke, 76%-uk viszont fontosnak tartotta az elnökséget.
dr. Urkuti György főosztályvezető szerint az elnökségünk olyan megmérettetés lesz, mintha az ország olimpiát rendezne. Több olyan téma lesz, amelyet a magyar elnökség alatt fontos továbbvinni, esetleg lezárni. Ilyen például a Keleti Partnerség, a Duna Régiós Stratégia, a gyermekszegénység elleni küzdelem, a gazdasági növekedés beindítása, a foglalkoztatottság növelése.
Magyarország EU-elnöksége 80 millió euróba kerül majd – ez olcsó elnökségnek számít – mondta Urkuti. Ebben benne van az a 250 esemény is, amelyet itt, Magyarországon rendezünk. A fél év alatt egyébként összesen 2500 rendezvény lesz, java része Brüsszelben. A főosztályvezető azt mondja: kétszáz rendezvény helyszínét most pontosítják, valószínű, hogy néhány tanácskozást, konferenciát Egerben tartanak.