Keleti Partnerség a Fiatal európaiak versenyen

Hat ország felkészülése az uniós tagságra – ez tartozik a keleti partnerség programba. A partnerségről dr. Terényi János nagykövet és Moldova nagykövete tartott előadást azon a plenáris ülésen, amely része a politológia tanszék által szervezett Fiatal európaiak versenynek.

A Keleti Partnerség programot 2008-ban indította el az Európai Unió, egy év múlva Prágában kötötték meg a megállapodást, és ebben az évben tartották az első külügyminiszteri szintű találkozót az ebben részt vevő országok. A 2011-es magyar EU-elnökség egyik feladata lesz, hogy a program résztvevői budapesti csúcstalálkozójukon egyetértésben határozzák meg a továbblépés irányait.
Magyarország részt vesz ebben a politikában, sőt földrajzi adottságaink miatt erőteljesen támogatjuk – mondta dr. Terényi János nagykövet.
Hat országot ölel fel a Keleti Partnerség: Örményországot, Ukrajnát, Azerbajdzsánt, Grúziát, Fehéroroszországot és Moldovát. A cél, hogy szorosabbra fűzzék az Európai Unió és a hat volt szovjet tagköztársaság kapcsolatát.
A keleti partnerség Moldova számára főképpen azt jelenti, hogy fel kell készülni az integrációra, ezen belül is főként a gazdasági integrációra.
A csatlakozás konkrét dátuma még nincs meg, de a tárgyalások már elkezdődtek: egy együttműködési szerződésről és egy olyan gazdasági kooperációról, amely feltétlenül szükséges ahhoz, hogy uniós tagállam legyünk. Arról is egyeztettünk, hogy hogyan lehetne elérni a vízummentességet. Természetesen ahhoz, hogy tagjai legyünk az uniónak, a a tagállamokkal is együtt kell működnünk, Magyarországgal egy nagyon intenzív diplomáciai-politikai együttműködés alakult ki 2010-ben , de gazdasági és kulturális együttműködést is szeretnénk – mondta Alexandru Codreanu Moldova nagykövete.
Az előadások egy verseny részeként hangzottak el. A Fiatal európaiak versenyt az egész országban meghirdette a nemzetközi tanulmányok szakos hallgatóknak az Eszterházy Károly Főiskola Politológia Tanszéke és az Agria Universitas Egyesület. Tíz csapat jutott a döntőbe, a jövő héten folytatódó verseny fődíja egy brüsszeli tanulmányút.