Gyógyturisztikai klaszter alakult

Klasztert hozott létre az Észak-magyarországi Gyógyturisztikai Egyesület, amely a régió fürdőit, szálláshelyeit fogja össze, népszerűsítve a térség kínálatát itthon és külföldön. Erre a célra közel 30 millió forintos uniós és hazai pályázati támogatást nyert el az egyesület.

A klaszter létrehozása, illetve az egyéves program fő célja, hogy gyógyturisztikai célországgá tegye hazánkat, azon belül az Észak-magyarországi régiót. A 30 millió forinttal támogatott nyitórendezvényen Tóth Imre, az egyesület elnöke hangsúlyozta: 2011-ben Magyarországot a földalatti vizek országaként fogják népszerűsíteni, ez pedig kitörési lehetőséget jelenthet a régiónak is, amely számos gyógyturisztikai adottsággal bír, elsősorban mozgásszervi rehabilitációra szoruló betegek gyógyításában.
A klaszter működése elsősorban a külföldi vendégek idecsalogatását szolgálja, ezért tervbe vették a kapcsolatfelvételt a különböző országok egészségbiztosítási rendszereivel.
A cél érdekében Egerben gyógyturisztikai központot hoznak létre a volt Platán étterem helyén.
Mivel a gyógyulni vágyó vendégek több hetes kezelésre érkeznek, a gyógyításhoz kapcsolódva különböző programokat kell számukra szervezni, egyéb ágazatokat is bevonva a közös munkába.
Mindez illeszkedik a kormányzati elképzelésekhez is.
A program nyitórendezvényén elhangzott: az elmúlt időszakban megvalósult egri beruházások, mint a reumakórház, a Török fürdő vagy a strand fejlesztését a belföldi turizmus helyzete, illetve az egészségbiztosítási pénztár finanszírozási lehetőségei nem indokolták, ezért is kell a külföld felé nyitni.
A klaszter jelenleg 17 tagot számlál, fürdőket, hoteleket, illetve magánszemélyeket, főként orvosokat és turisztikai szakembereket összefogva.