Együtt az AIDS ellen!

December elseje az AIDS elleni küzdelem világnapja; az Egészségügyi Világszervezet 1988-ban nyilvánította ezt a napot világnappá, hogy felhívja a figyelmet a halálos betegség elleni védekezés fontosságára és a nemzetközi összefogás szükségességére.

Az AIDS világnap célja a figyelemfelhívás és ismeretterjesztés a betegségről, annak megelőzéséről valamint a betegeket érő előítéletek leküzdése. Ezen a napon állami és civil szervezetek világszerte demonstrációkat, előadásokat, bemutatókat rendeznek. Ennek kapcsán a Magyar Vöröskereszt Heves Megyei Szervezete, az ÁNTSZ Egri, Bélapátfalvi és Pétervásárai Kistérségi Intézetével és egri diákokkal közösen figyelemfelhívó megemlékezést tartott.
A HÍV-vírus másfél évtizede ismert. A legújabb adatok szerint a fertőzöttek száma közel 34 millió világviszonylatban. A betegség mára a Föld bármely részén fenyegető veszélyt jelent nőkre, férfiakra és gyermekekre egyaránt. Magyarország az alacsonyan fertőzött országok közé tartozik, 1911 HIV fertőzést diagnosztizáltak az elmúlt 25 év alatt, ez körülbelül egyötöde a világátlagnak.
Az AIDS gyógyíthatatlan betegség, de megfelelő kezeléssel akár 10-20 éves túlélés is lehetséges. Magyarországon a HIV-fertőzött és AIDS-es betegek klinikai ellátása központilag történik Budapesten a Szent László Kórházban.