Foglalkoztatás és szakképzés

A foglalkoztatás és szakképzés, a Felsőoktatási törvény társadalmi vitája, valamint a kamara szerepe a szakképzési rendszer felügyeletében volt a témája a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara foglalkozási, szakképzési, illetve innovációs és felsőoktatási munkabizottságának soros ülésén. A hazai felsőoktatási intézmények a december 7-i, gödöllői Magyar Rektori Konferencián alakítják ki összegző véleményüket a felsőoktatási törvénnyel kapcsolatban.

November elején tették közzé a kormány felsőoktatási törvénytervezetét. Ennek folyik most a társadalmi vitája, ami december 10-én zárul. A hazai felsőoktatási intézmények a december 7-i, gödöllői Magyar Rektori Konferencián alakítják ki összegző véleményüket A fontos kérdések között szerepel a bolognai rendszer megváltoztatásának mértéke, a felsőoktatás finanszírozása és az intézményhálózat újraazonosítása – erről beszélt dr. Magda Sándor, a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola, és dr. Hauser Zoltán, az egri Eszterházy Károly Főiskola rektora.
A pedagógusképzésben visszaállhatna az osztatlan képzés. A tervek alapján minőségi különbséget tennének az egyetemek és főiskolák között, valamint a vidék megerősítése is a célok között található. Az elmúlt években eltávolodott egymástól a szakképzési rendszer és az iskolai struktúra. Ezen kell változtatni, amit a vállaltok a kamarai csatornán keresztül valósítanak meg – mondta Fülöp Gábor, a Kamara titkára. Már a tananyagok elkészítésében is megjelenik a vállalati szféra.
A hiányszakmák tekintetében emelt, míg túlképzés esetén csökkentett normatívát kapnak az oktatási intézmények. Ezen kívül a vállalatoknak aktívabban kell részt venniük a gyakorlati képzésben.