Minősítők vizsgája

Kormányrendelet alapján jövő év január elsejétől kérhetik minősítésüket a magánszállásadók. A minősítők képzését a Magánszállásadók Országos Szövetsége hirdette meg. Az első, egri hatvan órás tanfolyamon harmincan vettek részt. A gyakorlati vizsgán egy vendégházat kellett próba minősíteni a résztvevőknek.

A magánszállások a következő évtől a nyújtott szolgáltatások alapján két-, három-, vagy négykoronás minősítést kaphatnak. Ez még nem kötelező, de csak azok kaphatják meg, illetve használhatják a jelzéseket, akik megfelelnek a Magánszállásadók Országos Szövetsége által támasztott kritériumoknak. Ezzel kapcsolatban minősítők képzésére indult Egerben. A hatvan órás felkészítés után elméleti és gyakorlati vizsgát tett a tanfolyamon résztvevő 29 minősítő jelölt.
A kijelölt vendégházban szándékos hibákat is vétett a tulajdonos, a vizsgán résztvevőknek ezeket kellett megtalálni.
Eger után Hévízen, Siófokon, Székesfehérváron indulnak majd ilyen képzések, így a négy kijelölt régióban 30-30 minősítő régiónként 7-8000 szálláshelyet tud ellenőrizni. A magánszálláshelyek besorolása négy évre szól, de kétévente újra ellenőrzik őket. A leendő minősítők nem főállásban, hanem megbízólevéllel, vagy vállalkozói formában végzik majd munkájukat.