Ecuador Egerben

Az ecuadori nagykövet nyitotta meg a hazáját bemutató fotó- és néprajzi kiállítást. Az 54 fénykép és a 9 eredeti viseletbe öltöztetett bábu a falusi vásárok, a vidéki Ecuador hangulatát adja vissza.

A mezőkövesdi Jatari vezetője, Koncz László többször járt az Andokban. A 2008-as gyűjtőútjáról hozott anyagból készült az Ecuador, a napéjegyenlőség országa című kiállítás.
Ötvennégy fotón mutatják be a természeti adottságokat és azt, hogyan élnek a falvakban az emberek.
Rázsi Botond, Eger alpolgármestere szerint a különböző kultúrák nem elválasztanak, hanem összekötnek minket, s örül, hogy Eger ebben a kapocsban egy szem lehet.
Nyíri Iván tiszteletbeli konzul azt mondja: az, hogy az ország az egyenlítőn fekszik, s hogy mind a nappal, mind az éjszaka 12 órás, kiszámíthatóvá teszi az életet, s ez meghatározza az ecuadoriak lelkületét is.
Ecuador nagykövete szerint a népek közötti kapcsolat sokkal jobban működik, ha valamilyen formában hivatalossá is tesszük.
– Nyíri Iván tiszteletbeli konzullal beszéltünk, és ezen a beszélgetésen merült fel az ötlet, hogy nem lenne rossz, ha Eger és Quito testvérvárossá válhatna, így jobban tudnánk közelíteni a két népet egymáshoz – mondta dr. Jaime Augusto Barberis Martínez, Ecuador magyarországi nagykövete.
A nagykövet az ország földrajzi elhelyezkedését és kulturális sokszínűségét emelte ki.
Azt mondja: hazája nagyon összetett ország évezredes tudással, 14 indián nemzetiséggel. A nagykövet azt reméli: ez a kiállítás arra buzdítja majd a látogatókat, hogy elutazzanak a hazájába.
A Jatari és az Egri Kulturális és Művészeti Központ kiállítása a Szent Hedvig Kollégiumban tekinthető meg.