Viszkető foltok nélkül

Betegklub alakult Egerben. A Vidám Zsiráf Klub az ekcémás gyerekeket és szüleiket várta játékra és kötetlen orvos-beteg találkozóra. A szervező elmondta: a betegség a lakosság egyötödét érinti, főként a gyerekek szenvednek tőle.

A betegklub segítséget szeretne nyújtani az ekcémás gyerekeknek és szüleiknek. A találkozókon nem csak az orvostól lehet kérdezni, a szülők egymással is megoszthatják a tapasztalataikat.
Nemcsak a szülőkre, a gyerekek együttműködésére is számítanak a szervezők. Szeretnék, ha a kicsik megtudnák, hogy miért is viszket a bőrük, hogyan kell kezelni, s megtanulnának együtt élni ezzel a betegséggel. Fontosnak tartják a betegklub kezdeményezői a pszichológiai hátteret is: a gyerekek itt látják, hogy nincsenek egyedül.
Az ekcémától szenvedők száma egyre nő – mondja a bőrgyógyász. Európában 3 és 35 % közötti az érintettek aránya, Magyarországon nincsenek egyértelmű statisztikai adatok, a betegek száma valószínűleg kettő és 20 százalék között van. Vidám Zsiráf Klub alakult már a fővárosban és több megyeszékhelyen. A hálózat az Ekcéma Tudástár kezdeményezésére és támogatásával jött létre.