Téli felkészülés

Bár jelenleg az évszakhoz képest szokatlanul enyhe az idő, a Magyar Közút már felkészült a télre, valamennyi járműve üzemképes. Az országos felépítés idén megváltozott, a hét regionális központból tizenkilenc megyeit hoztak létre. A témáról a Közlekedési Klub összejövetelén tájékoztatták az érintett szakembereket.

A harmincezer kilométeres országos úthálózatból 1169 kilométer karbantartását, tisztítását végzi a Magyar Közút három megyei mérnöksége. A havas időszakra egész évben készülnek az útburkolat, a padkák javításával, november elején pedig a járműveket is felszerelik a téli munkákhoz szükséges berendezésekkel.
Egy átlagos télen 15-20 havas és 50-60 síkos nappal kell számolni, az utak takarítását a megyében huszonhárom járművel végzik, az időjárástól függően 150 – 300 millió forintos költséggel.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat segítségén túl saját meteorológiai információs rendszert működtet a közút, a megyében hét mérőműszer segít az időjárás előrejelzésében.
Egyéb anyagok mellett leginkább sót szórnak a havas, jeges utakra, egy télen 4-5 ezer tonnát, amelyből 2700 már rendelkezésre áll.
A Magyar Közút arra kér mindenkit, hogy rendkívüli időjárási viszonyok mellett csak akkor induljon útnak, ha feltétlenül szükséges, illetve megfelelően készítse fül autóját a télre.
A járművek téli átvizsgálását, a gumicserét a szervizek is javasolják, bár nem kötelező, a szakemberek szerint indokolt az abroncsok cseréje.