Liba és újbor

Több Márton napi turistacsalogató programot is rendeztek Eger környékén hétvégén. Bogácson már a X. Márton napi vigasságokat tartották, Noszvajon pedig a pincéket is kinyitották, hogy az újbort is meg tudják kóstolni a látogatók.

A háromnapos gasztronómiai ünnepet Bogácson a Szent Márton Borlovagrend közgyűlésével nyitották meg. A harminc tagot számláló rend egyik szervezője a vigasságnak. Megkóstolták az újborokat, két új tagot avattak.
Közben a cserépi pincesoron készültek a lúdételek, krumplilángos libazsírral, libazúza-pörkölttel, sült a libacomb.
Szent Márton napi újborünnepet tartottak Noszvajon is. A Gazdaházban a megszokott kelt tésztás sütemények mellett lúdgége tésztát és gúnárnyakat készítettek.
A gyerekeket kézműves foglalkozás várta, az udvaron népzenészek játszottak. Kézművesek, árusok is érkeztek. Az újbort több helyi pincében is meg lehetett kóstolni, nyitott pincékkel várták a noszvajiak a vendégeket.
A szervezők úgy látják: Noszvaj nevével már egybefonódott a bor és a gasztronómia. Ha valaki ezen a napon egyik rendezvényen sem vett részt, sőt otthon sem evett libát, készüljön fel arra, hogy egész évben éhezni fog, hiába eszik bármit – legalább is így tartja a hagyomány.