Ezren énekeltek a Palócgálán

Közel ezer fellépő, 63 produkció versengett a Bronz, Ezüst és Arany Páva minősítésért a Palócgálán. A regionális és nemzetközi népzenei fesztiválon elsősorban észak-magyarországi szólisták és csoportok, népzenei együttesek léptek fel.

Palócok és a szomszédos tájegységek énekesei, muzsikusai jöttek el az egri Palócgálára, amelyet az Egri Kuturális és Művészeti központ, valamint a Cantus Agriensis Kulturális egyesület szervez. A hazai szólisták és együttesek mellett Felvidékről is érkezett három csoport, egy a palóc vidéktől messze eső Kelet-Szlovákiából, Szentmáriáról is. Azt mondják, ez jó alkalom a szakmai tapasztalatcserére, kapcsolatfelvételre.
Népzenei fórum, szakmai beszélgetések, néprajzi filmek vetítése, batyus bál kísérte a hangversenyeket. Szombaton zajlott a minősítés, a Népzenei Együttesek 16. Országos Minősítő Hangversenye.
A Palócgálát már 21 éve rendezik meg. A szervező azt mondja: az is nagy dolog a XXI. században, ha közösséget építenek, ha a fellépők jól érzik magukat együtt, és ha jó zenei anyagot hoznak el a fesztiválra.