Sós: a jövőt éli fel a költségvetés

Ettől keményebb, durvább megszorítást nehéz elképzelni, mint amikor a költségvetési egyensúlyt úgy teremti meg a kormányzó párt, hogy 3 millió magánnyugdíj-pénztári tag egy évtizedes megtakarítását elveszi – mondta Sós Tamás, az MSZP megyei elnöke. Úgy látja: ez a költségvetés romboló hatású az ország fejlődése szempontjából.

Hárommillió magánnyugdíj-pénztári tagot fosztanak meg a tulajdonától, ezzel a magántulajdon szabad prédává vált Magyarországon, a lakosság kiszolgáltatott helyzetbe kerül – mondta Sós Tamás, a szocialista párt megyei elnöke. Szerinte kommunikációval ideig-óráig meg lehet téveszteni az embereket, de előbb vagy utóbb, legkésőbb nyugdíjba vonulásakor mindenki rájön, hogy becsapták. Rövid távon van létjogosultsága a Fidesz által beterjesztett költségvetésnek, hosszú távon viszont romboló. A Költségvetési Tanács is felhívta a figyelmet a büdzsé gazdaságfékező elemeire, Sós is úgy látja, hogy a költségvetés tervezete a pillanatnyi érdekeket szolgálja.

Elfogadhatatlannak tartják a szocialisták a közszférában tervezett elbocsátásokat és bérbefagyasztást, úgy látják, hogy csökken a helyi önkormányzatok számára biztosított központi forrás, és hogy gyakorlatilag leáll a panelprogram. 34 milliárd forinttal kevesebb jut például az önkormányzatok szociális támogatásaira, szintén kevesebb családi pótlékra, közgyógyellátásra, anyasági, munkanélküli ellátásra – mondta Sós Tamás. A szocialista elnök szerint válságban nagyobb figyelmet kellene fordítani az oktatásra, ezzel szemben nem javul a kis iskolák helyzete, a pedagógusok megbecsültsége, az iskolai fejlesztési program leáll. Kritikus területnek látja az MSZP az egészségügyet, ezen a területen a jövő évi költségvetés csak a szinten tartást biztosítja.
Alapvető problémának tartják a szocialisták, hogy a deklarált céloknak ellentmondanak a tervezett összegek.