Kocsis István: Szakrális vezető volt Széchenyi

Regényt, drámát, több monodrámát is írt Széchenyi Istvánról Kocsis István. Az író-történész. az Egri Kulturális és Művészeti Központ és a Kálnoky László Egyesület meghívására tartott Egerben előadást a legnagyobb magyarról.

Százötven éve halt meg Széchenyi István, erre emlékeztek Kocsis István előadásával a Bartakovics Béla Közösségi Házban. Somodyné Jámbor Ildikó, a közösségi ház vezetője bevezetőjében elmondta: Kocsis Istvánt a legnagyobb erdélyi írók közt tartották számon, a 80-as években települt át Magyarországra. Egri kötődése is van: tanára volt Gál Elemér.
Kocsis István író, drámaíró, történészt régóta foglalkoztatja Széchenyi. Írt róla drámát, regényt, monodrámát, majd újabb, 27 órás monodrámát három színészre. Azt szerette volna megérteni, miért voltak mások a régi magyarok. A reformkorban csoda történt – mondta előadásában az író.
– Sokáig nem értettem, miért tudta Széchenyi István érvényesíteni az akaratát. Rádöbbentem, hogy különös csoda történt a reformkorban. Felragyogott a szakrális hierarchia, ez el tudta homályosítani a hivatalos hierarchiát. Ez a titka, hogy Széchenyi Istvánnak nagyobb hatalma volt a korabeli Magyar Királyságban, mint az uralkodónak, I. Ferencnek – mondta Kocsis István.
Ha ezeket a küzdelmeket megértjük, megértjük a Szent Korona-tan lényegét is, azt például, hogy miért tudott a magyar nemzet mindig győzedelmeskedni drámai helyzetekben. Széchenyi István szakrális fejedelem volt trónus nélkül – mondta az író-történész.