Pócs: Mélypontra jutott kórházvédelem ügye!

Az országos politikától várnak segítséget a kórházvédők. Dr. Pócs Alfréd alelnök úgy fogalmazott: már kaptak ígéretet Orbán Viktortól, Szócska Miklóstól, mindketten kárpótlásról, megoldásról beszéltek, jó lenne, ha az ígéretek teljesülnének is. Azt mondja az alelnök: a kórházvédelem mélypontjára ért. Nemrég levelet küldött az ÁNTSZ új vezetőjének, melyben felhívta azokra a visszásságokra a figyelmet, amelyeket akkor tapasztaltak, mikor a HospInvest átvette a kórházat. Az országos tisztifőorvos válaszában azt írta: a Jász-Nagykun-Szolnok megyei bíróság az ügyben már ítéletet hozott, mindent szabályszerűnek találtak.

Mélypontra jutott a kórházvédelem ügye, nemrég még azt remélték, hogy tömegesen és közel egyszerre térhetnek vissza a kórházvédők az egészségügyi intézménybe – mondta Pócs Alfréd, az Egri Kórházvédők Egyesületének alelnöke. Úgy látja, direkt politikai beavatkozásra van szükség, hogy minden rendeződjék, többek között ezért is írt levelet az ÁNTSZ új vezetőjének. Paller Juditot arra kérte, hogy vizsgálják felül a 2008. november 1-jén kiadott ÁNTSZ-engedélyeket, s indítsanak vizsgálatot Bujdosó László ellen is. Az országos tisztifőorvos azt válaszolta: Szolnokon már született jogerős ítélet az ügyben, ebben pedig az áll, hogy az engedélyező hatóság eljárása szabályszerű volt.
A kórházvédőket először azzal biztatták, várják meg a választást, majd az önkormányzati választást, de szomorúan látják, hogy most sem történt semmi. Pedig ez a gárda megállította nem csak az egri, hanem a többi megyei kórház privatizációját, ezáltal milliárdos veszteségektől kímélték meg az államot. Legalább annyi járna nekik – mondta Pócs Alfréd -, hogy az ügyükkel foglalkoznak. Mindenképpen politikai beavatkozást lát szükségesnek.
A napokban azt nyilatkozta Sós Tamás volt elnök, hogy Eger polgármestere és a megyei közgyűlés elnöke a kórházvédők foglyai – mondta Hegyaljai Judit, a kórházvédők elnöke.
– Senkit nem állt szándékunkban foglyul ejteni, szívesen fogadtuk, a ki a szent ügyünkhöz csatlakozott. Nem is ígért semmit sem a polgármester, sem az új közgyűlése elnök azon kívül, hogy a kórház elveszett jó hírnevét és a betegek bizalmát megpróbálják visszaszerezni. Ha ehhez az kell, hogy a kint lévő orvosok, szakdolgozók és technikai dolgozók visszatérjenek, akkor egy közös munkával ezt az építkezést el lehet kezdeni – mondta Hegyaljai Judit, az egyesület elnöke.
A volt megyei közgyűlési elnök a napokban azt kérte, hogy vonuljon ki a politika a kórházból – mondta a kórházvédők alelnöke. Szerinte pont Sós Tamás volt az, aki a politikát erőszakkal bevitte a kórházba még 2006-ban, s több mint 900 dolgozó ellenére bevitte a kórházba a HospInvestet is.