Influenza: oltani, vagy nem oltani?

Ebben az évben az egykomponensű influenza elleni védőoltásért nem kell fizetni, aki a háromkomponensűt kéri és nem tartozik a rizikócsoportba, megvásárolhatja. Ez utóbbi, ebben a hónapban lesz kapható a patikákban. A tisztiorvosi szolgálat adatai alapján vannak influenzaszerű megbetegedések, de járvány nincs.

A szakemberek nem riogatnak, csak azt szeretnék, ha mindenki kellően felkészült és tájékozott lenne az influenzáról. Magyarországon a járvány kezelésének felelőse a tisztiorvosi hálózat, a 40. héttől működik a megbetegedéseket regisztráló figyelőszolgálat. Október utolsó hetében 9000 beteg jelentkezett influenzaszerű tünetekkel orvosánál, kórházba 16 -an kerültek. A betegség megelőzésére az általános higiénés szabályok betartása mellett is a legjobb
védekezés a védőoltás. Az idei szezonban
egy – és háromkomponensű védőoltás kérhető. Az egykomponensű védőoltásért, ami a H1N1 vírus ellen nyújt védelmet, nem kell fizetni, a háromkomponensűért igen. A rizikócsoportba tartozók, a 65 év felettiek, a krónikus megbetegedésben szenvedők, csecsemők és kisgyermekek, valamint a várandós nők és a kockázati csoportba tartozók térítésmentesen kapják a védőoltást ebben az évben is.